ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI (İZALE-İ ŞUYU DAVASI)

Ortaklığın giderilmesi davası  bir diğer adıyla İzale-i şuyu davası, taşınır veya taşınmaz üzerinde birlikte mülkiyet çeşitlerinden olan paylı mülkiyet ya da elbirliği mülkiyetin mevcut olması durumunda ortaklar arasında paydaşlığa son verilmesi ile kişisel mülkiyet tesis edilmesini sağlamaya yönelik dava türüdür.

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-İ Şuyu Davası) en çok miras hukukuna konu olur. Miras kalan mallar bir bütün olarak mirasçılara geçtiğinden, malın satışında anlaşamayan mirasçılar ortaklığın giderilmesi davasına başvurabilir.

Evliyken ortaklı olarak aldıkları malın boşanmadan sonra ne olacağına karar veremeyen karı koca da Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-İ Şuyu Davası) açabilir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-İ Şuyu Davası) Aşamaları Şu Şekildedir:

  1. Noter veya sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi yani veraset ilamı alınır.
  2. Miras malları tespit edilir.
  3. Mirasçıların kendi arasında anlaşması halinde miras taksim sözleşmesi akdetmek suretiyle paylaşım gerçekleştirilir. Mirasçılar kendi aralarında anlaşamıyor ise ortaklığın giderilmesi davası ile yargısal paylaşım yoluna gidilir.
  4. Aynen taksim mümkün ise mallar, mirasçılar arasında aynen paylaştırılır. Aksi takdirde ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir.
  5. Satış sonrasında elde edilen tutar tüm mirasçılar arasında paylaştırılır.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-İ Şuyu Davası) Ne Kadar Sürer?

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-İ Şuyu Davası), 1-1,5 yıl civarında sürer. Bu süre, mahkemeye ve taraflara bağlı sebeplere göre değişiklik arz eder.

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-İ Şuyu Davası) Davasını Uzatan Sebepler Nelerdir?

Ortaklığın Giderilmesi Davasını (İzale-İ Şuyu Davası) uzatan nedenler; ortakların anlaşamaması, dava dilekçesinin eksik hazırlanması, davanın yanlış mahkemede açılması, bilirkişi raporuna itiraz edilmesi, raporun geç hazırlanması, mahkemenin celseler arasına uzun süre koyması, kanunda öngörülen sürelerin kaçırılmış olması gibi çeşitli hususlardır.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. Ortaklığın giderilmesi davası nedir?
  2. İzale-i şuyu davası nedir?
  3. İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

 

Yozgat Avukat Ufuk İleri

Avukat Ufuk İleri, Yozgat  merkezli olarak avukatlık faaliyeti yürütmektedir. Ancak, Türkiye’nin her tarafında dava ve iş takibi yapmaktadır. Gerek Yozgat’ta  gerekse Türkiye’nin çeşitli illerinde müvekkillere ait iş ve davalar avukatlık mesleğinin etik ilkeleri ve belli bir çalışma planı çerçevesinde takip edilmektedir. Yozgat  merkezli faaliyet yürüten Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosu,  boşanma hukuku, ceza hukuku  ve iş hukuku başta olmak üzere pek çok hukuk alanında avukatlık faaliyeti icra etmektedir.

 

NOT:
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Yozgat Barosuna kayıtlı Avukat Ufuk İleri tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeler uyarınca hazırlanmıştır.

Anasayfa
Faaliyet Alanlarımız
Telefon
Whatsapp
İletişim