Aile hukuku, medenin kanunun en kapsamlı bölümüdür. Evlilik, hısımlık ve vesayet olmak üzere üç kısımdan oluşur. Evlilik hukuku kısmında, evlenme, boşanma, evliliğin genel hükümleri ve eşler arasındaki mal rejimleri düzenlenmiştir. Hısımlık kısmında; soybağının kurulması ve aile bölümleri yer almaktadır. Son kısım vesayette ise vesayetin düzeni, yürütülmesi ve sona ermesi konuları yer almaktadır. Toplumun en küçük birimi ve temeli ailedir. Bu nedenle ailenin kurulması, aile olmanın getirdiği haklar ve yükümlülükler ile aile birliğinin bozulması, bütün ülkelerin hukukunda düzenlenen bir konudur.

Aile hukuku;
Aile kurmanın temeli olan evlilik işlemini kimlerin gerçekleştirip kimlerin gerçekleştiremeyeceği, Kurulan evlilik birliğinin korunması, Evlilik birliğinin oluşturulması ile özellikle kadının ve çocuğun statüsündeki değişiklikler ve haklar, Evlilik birliğinin tarafları olan eşlerin hak ve yükümlülükleri ele alınmaktadır.

Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosu, hem Türk vatandaşları arasında hem de Türk vatandaşı ve yabancılar arasındaki evlenme, nişanlanma, boşanma, nafaka yükümlülükleri, velayet, mal rejimleri, hısımlık, soybağı kurulması, evlat edinmegibi konularda aile hukukundan doğan ihtilafların dava yoluyla çözümünde ve taraflar arasında protokol düzenlenmesinde müvekkillerine özel hayatın gizliliğine büyük özen ve dikkat göstererek hizmet verir.

Aile Hukuku Konuları
Aile hukuku konuları en genel hatlarıyla eşler ve eşler arasındaki birliğin kurulması ve dağıtılması için konulan kurallara ilişkin uyuşmazlıkları içermektedir. Bu konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Boşanma Davaları
  • Çocukla Kişisel İlişki Kurulması İstemi Davası
  • Soybağına İlişkin Davalar
  • Çocuk Mallarının Korunması Davası.
  • Aile Hukuku Davaları
  • Boşanma Davaları
  • Anlaşmalı Boşanma Davaları
  • Çekişmeli Boşanma Davaları
  • Soybağı Davaları
  • Nafaka Davaları
  • Ayrılık Davası
  • Mal Paylaşımı Davası
  • Boşanma Sonrası Mal Varlığı Tasfiyesi
  • Velayet ve Nafaka Hükümlerine Aykırı Davranılmasına Karşı Hukuki Çözüm
  • Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddet Halinde Tedbir Kararı Alınması
  • Aile Konutu Şerhi Davası
  • Evlat Edinmeden Doğan Uyuşmazlıkların Çözümü
  • Evlenecek Taraflar Arasında Yapılacak Malvarlığı Sözleşmeleri Hakkında Danışmanlık
  • Hizmeti
  • Nişanlanmanın Sona Ermesinden Kaynaklanan İhtilafların Çözülmesi
  • Eşlerden Herhangi Birinin Tasarruf Yetkisinin Kısıtlanması
  • Babalık Davası
  • Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması Davası
  • Tanıma ve Tenfiz
  • Aile Mahkemelerinde Görülen Diğer Tüm Uyuşmazlıkların Çözümü

Aile hukuku alanında Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosunun verdiği avukatlık hizmetleri çok çeşitli olup aşağıda örnekleme yoluyla sayılmıştır. Uzman olmayan şahıslarca hazırlanan protokoller ve dava dilekçeleri sonucu tarafların uğradığı hak kayıpları da göz önünde bulundurulduğunda aile hukuku ile ilgili davalarda danışmanlık ve hukuki yardım konusu çok büyük önem arz etmektedir. Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosu müvekkillerine aile hukuku davalarında hukuki destek ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

Aile Hukuku Nedir?
Aile hukuku nedir sorusunun yanıtı en basit haliyle aile yaşamına ilişkin olarak kurulan ilişkilerde ortaya çıkan uyuşmazlıkların ele alındığı hukuk dalıdır. Sosyal hayatın bir düzen içinde akıp gitmesi, kişilerin gerek birbirleriyle gerek doğrudan doğruya toplumla olan ilişkilerinde uyacakları bir takım kuralların mevcudiyetini gerektirir. Bu suretle de, sosyal hayatta gelişen çeşitli ilişkiler (sosyal ilişkiler) bir düzene sokulmuş olurlar; çünkü bütün bu kurallar (sosyal kurallar), toplum hayatındaki davranışlarımızın nasıl olacağı hususunda bir
takım emir ve yasakları içerirler; kısaca neleri yapmak, neleri yapmaktan kaçınmak zorunda olduğumuzu bildirirler.

Sosyal kurallar karşımıza din kuralları, ahlak kuralları, görgü kuralları ve hukuk kuralları olarak çıkar. İnsanların sosyal hayatı düzenleyen kurallara uymaması halinde karşılaştıkları tepkiye yaptırım adı verilmektedir. “Hukuk; kişilerin davranışlarını ve sosyal ilişkilerini düzenleyen, uyulması devlet tarafından zorunlu kılınmış, maddi yaptırımlı kurallar bütünüdür.” Sosyal hayatı düzenleyen kurallar özellikle hakimin uygulanabilecek hüküm bulunmaması halinde başvurabileceği kaynak olması bakımından önem taşır. Aile hukuku ise tüm bunların yanında sosyal kuralların aile kurumu içerisinde uygulanırken yaşanan uyuşmazlıkların konu edildiği hukuk dalıdır.

Aile Hukuku – Boşanma
Aile hukuku boşanma ile birlikte anılan bir kavramdır. Aile hukuku içerisinde uyuşmazlığın en çok yaşandığı ve en çok davanın görüldüğü konu boşanma davalarıdır. Aile hukuku boşanma davasından ayrı olarak düşünülememektedir. Aile hukukunun içerisinde, boşanmanın kapladığı yer düşünüldüğünde en geniş alanın boşanma ve yanında ferileri olarak açılan nafaka ve mal paylaşımına ilişkin dava ve istemlerin oluşturduğu göze çarpmaktadır. Bu sebeple aile hukuku birbirine bağlı işlerden oluşan bir hukuk dalıdır.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku olmak üzere beş kitaptan ve toplam 1030 maddeden oluşan ve bu konularda düzenlemeler yapan kanundur. Medeni Kanun Aile Hukuku ikinci kitaptır ve 118inci 494üncü maddeler arasında yer alan maddeleri içerir. Bu maddeler ise daha önce de bahsettiğimiz üzere, nişanlanma, evlenme, evlilik birliği içerisindeki malların paylaşımı, nafaka ve evlat edinme gibi konuların ele alındığı maddelerdir.

Medeni Kanun aile hukuku alanındaki düzenlemeleri içerdiği gibi, diğer kitaplarda kişiler, eşya, miras ve borçlar hukuku düzenlemeleri içeren temel kanunlardan biridir. Medeni kanun ailenin ve aile birliği içerisinde edinilen malların korunmasına ilişkin hükümler içermekte olup bu birliğin bitirilmesi durumunda uyulması gereken kuralların yer aldığı kanundur.

Aile Mahkemesi

Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 2’nci maddesinin birinci fıkrasına göre, “Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak her ilde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur. Ancak yargı çevresi, Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca değiştirilebilir”. Buna göre, aile mahkemelerinin, sadece, il merkezlerinde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki ilçelerde kurulması öngörülmektedir. Merkez nüfusu yüz binin altında olan illerde de, aile mahkemeleri kurulabilmektedir. Ancak ilçelerde aile mahkemesi bulunulabilmesi için
merkez nüfusunun yüz binin üstünde olması gerekmektedir. Büyükşehir belediye sınırları içinde kalan ilçeler, o ilin sınırları içinde bulunduğundan, merkez nüfusları yüz bini geçse dahi, o ilçelerde ayrı bir aile mahkemesi kurulması gerekmemektedir.

Aile mahkemesinin kurulması için yeterli koşullar oluşmamışsa, aile mahkemesinde görülmesi gereken davalar asliye hukuk mahkemeleri tarafından “aile mahkemesi sıfatıyla” görülecektir. Aile mahkemeleri tek hakimli mahkemeler olup yargılama usulü olarak yazılı yargılama usulü benimsenmiştir. Aile mahkemesi avukatı ise bu mahkemelerde sizi temsil eden avukatlara verilen addır.

Boşanma Davaları
Boşanma davaları Medeni Kanun’da düzenlenmiştir. Özel boşanma nedenleri (terk, akıl hastalığı, zina vs.) ve genel boşanma nedeni (evlilik birliğinin temelinden sarsılması) olmak üzere iki ana nedene dayanarak boşanma davası açılabilmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Boşanma davalarında başvurma harcı ve maktu harç alınmaktadır ancak boşanma davalarından ayrı açılan nafaka ve tazminat davaları nispi harca tabidir.

Özel boşanma nedenlerinden sadece birisi ile dava açmak doğru değildir. Çünkü dava dilekçesinde belirtilen özel nedenin gerçekleşmediği (akıl hastalığının boşanmayı gerektirecek düzeyde olmaması, eşin evi terkte haklı olması v.s.) dava esnasında kanıtlandığı taktirde dava redde mahkumdur. Boşanma davası açılırken iki nedene dayalı dava açılabilmektedir. Çünkü boşanmanın özel nedenlerinin tamamı evliliğin temelinden sarsılmasına yol açabilecek nedenlerdir. Bu nedenlerin tamamına genel boşanma nedeni ile açılan davada da dayanılabilmektedir. Boşanma davası hangi nedene dayalı olarak açılırsa açılsın, bu davada davacı eş; çocuk varsa velayet ve tedbir nafakası, kendisi için tedbir ve yoksulluk nafakası yanında maddi ve manevi tazminat da talep edebilmektedir.

Aile Hukuku Avukatı
Aile hukuku avukatı, sizi boşanma, velayet, nafaka gibi konularda aile mahkemesinde görülen davalarda temsil eden ve Türk Medeni Kanunu’na hakim avukattır. Aile hukuku avukatınızın bulunduğunuz ya da davanızın görüleceği il/ilçede olmasına gerek yoktur. Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosu, başta Yozgat ve çevre illerde olmak üzere, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yürütülen aile hukukundan kaynaklı anlaşmazlıkları çözebilmektedir. Aynı şekilde tüm Türkiye’de dava yürütebilmektedir.

Gerek hukuk alanındaki gelişmeleri, gerekse mevzuat değişikliklerini yakından izleyen deneyimli ve farklı uzmanlık alanlarına sahip kadrosu ile müvekkillerine üst düzeyde hukuki danışmanlık hizmetleri verebilmektedir. Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosu boşanma,
vekalet, nafaka gibi aile hukuku alanında bir çok dava yürütmektedir. Aile hukuku avukatı arayışınızda bu özellikleri göz önünde bulundurarak hareket etmenizde yarar vardır.

Yozgat Avukat Ufuk İleri
Avukat Ufuk İleri, Yozgat merkezli olarak avukatlık faaliyeti yürütmektedir. Ancak, Türkiye’nin her tarafında dava ve iş takibi yapmaktadır. Gerek Yozgat’ta gerekse Türkiye’nin çeşitli illerinde müvekkillere ait iş ve davalar avukatlık mesleğinin etik ilkeleri ve belli bir çalışma planı çerçevesinde takip edilmektedir. Yozgat merkezli faaliyet yürüten Yozgat Avukat Ufuk İleri Hukuk Bürosu, boşanma hukuku, ceza hukuku ve iş hukuku başta olmak üzere pek çok hukuk alanında avukatlık faaliyeti icra etmektedir.

NOT:
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Yozgat Barosuna kayıtlı Avukat Ufuk İleri tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.

Anasayfa
Faaliyet Alanlarımız
Telefon
Whatsapp
İletişim